Jesienna dieta

Dieta jesienna – jak rozgrzać i wzmocnić organizm?

Jesienna pora sprzyja infekcjom. Możesz poprawić swoją odporność za pomocą diety, jednak co jeść, gdy nie ma już letnich warzyw i owoców? Oto dieta na odporność, która jest smaczna i zdrowa.

Dieta jesienna powinna składać się z cytrusów…

We wrześniu mogłaś jeszcze jeść późne polskie maliny czy śliwki, jednak październik i listopad nie obfitują już w zbyt dużo sezonowych darów natury. Z tego powodu sięgnij po cytrusy, które dostępne są w sklepach przez cały rok. Stanowią one bogate źródło witaminy C, która wzmacnia odporność. Jednak to nie jedyne zalety cytryn, pomarańczy, grejpfrutów, limonek, mandarynek czy pomelo (połączenia pomarańczy z grejpfrutem). Skórki cytrusów są pełne bioflawonoidów, które potęgują działanie witaminy C. Dlatego, zamiast sięgać po tabletki, lepiej zjedz świeżą pomarańczę.

Pamiętaj również, że ludzki organizm nie potrafi produkować czy magazynować witaminy C, dlatego powinnaś dostarczać ją sobie każdego dnia.

…ale nie tylko, bo warto również jeść kolorowe warzywa i owoce

W warzywach i owocach szukaj kolorów tęczy, na przykład żółtego, pomarańczowego i czerwonego. To właśnie w darach natury o tych kolorach znajdziesz dużo witaminy C – nie tylko w cytrusach, ale również w papryce czy pomidorach.

Dieta na wzmocnienie musi zawierać czosnek

Stanowi nieodłączny element prawie każdej kuchni na świecie – włoskiej, azjatyckiej czy ukraińskiej. Poza dawaniem smaku czosnek działa jak naturalny antybiotyk. To jednak nie wszystkie jego właściwości, bo potrafi również obniżać ciśnienie krwi i zwiększać wrażliwość na insulinę (czyli obniżać poziom cukru). A to wszystko czosnek zawdzięcza bogatej zawartości związków siarki, takich jak allicyna.

Czym byłaby dieta na odporność bez brokułów?

Brokuły to warzywna jednostka do zadań specjalnych – opowiedz w ten sposób o nich swoim dzieciom, a chętniej je zjedzą. Poza tym są wypakowane po brzegi w witaminy, minerały, antyoksydanty i błonnik. Ugotuj je al dente i podaj z majonezem albo jakimś ciekawym sosem, a dzieci przestaną marudzić przy stole, a zaczną jeść ze smakiem.

Jesienna dieta nie może obyć się bez szpinaku

Stanowi on nie tylko bogate źródło witaminy C, ale również antyoksydantów i beta-karotenu, który poprawiają odporność. Podobnie jak brokuły, najlepiej podać je lekko twarde. Możesz je usmażyć na patelni z pleśniowym serem albo czosnkiem – wtedy otrzymasz danie podwójnie zwalczające infekcje! Co więcej, lekkie pogrzanie uwolni witaminę A i inne składniki odżywcze z kwasu szczawiowego.

Dieta wzmacniająca jogurtem stoi

Tyle że naturalnym! To w nim znajdziesz korzystne bakterie jelitowe, a nie cukier, który karmi szkodliwe bakterie jelitowe. To właśnie te pierwsze motywują układ odpornościowy do zwalczania grypy i przeziębienia. Jeśli nie lubisz smaku jogurtu naturalnego, dodaj trochę owoców – świeżych albo mrożonych lub odrobinę miodu naturalnego.

Aby poprawić odporność, przyprawiaj swoje dania obficie

Jednak nie solą i cukrem, a kurkumą i imbirem. Ten pierwszy zawiera kurkuminę, która zmniejsza stan zapalny w organizmie, dzięki czemu ma on siłę walczyć z infekcjami. Z kolei ten drugi zawdzięcza swój ostry smak zawartości gingerolu, który rozgrzewa i stymuluje odporność.

Szukasz zdrowej przekąski? Sięgnij po migdały

Znajdziesz w nich dużo witaminy E. Mówi się o niej, jako o witaminie młodości, jednak to nie jedyna jej cecha. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina wspiera układ odpornościowy. Wystarczy zjeść pół szklanki migdałów, aby dostarczyć sobie 100% dziennego zapotrzebowania.

Potrzebna Ci dieta? Odporność jest dla Ciebie ważna? Zastosuj się do naszych wskazówek, a rozgrzejesz się i wzmocnisz.