Majonez to jeden z ulubionych sosów używanych przez Polaków, którzy dodają go do sałatek, czy też na kanapki. Ponadto łączy się go z innymi sosami, by w ten sposób stworzyć znacznie ciekawsze połączenia. Z racji na to z czego majonez powstaje jest on jednak dosć niezdrowy. Na szczęście istnieje zdrowa alternatywa w postaci majonezu bez jajek. Oto 3 powody, dla których warto na niego postawić.
Gdzie można kupić majonez bez jajek?
Koncepcja jaką jest majonez bez jajek wydaje się dla wielu osób dziwna, bo przecież majonez musi powstawać przy wykorzystywaniu właśnie jajek. Obecnie branża żywieniowa jest jednak na tyle rozwinięta, że potrafi proponować bardziej naturalne i zdrowsze alternatywy takie jak właśnie majonez bez jajek.
Majonez roślinny został stworzony przez firmę Starck’s, która jest polskim przedsiębiorstwem, które pochodzi spod Bydgoszczy i zostało dwukrotnie nagrodzone za produkt Cremajo, czyli właśnie majonez roślinny, który powstał w 100% bez wykorzystania jajek i może być spożywany również przez wegan.
3 powody, dla których warto postawić na makaron bez jajek
Najważniejsza rzecz, która sprawia, że warto postawić na makaron bez jajek, to fakt, iż jest on w pełni roślinny i odpowiedni dla wegan. Nie zawiera on również wielu innych składników, takich jak laktoza, co sprawia, że osoby na nią uczulone również mogą spożywać bez obaw.
Kolejna kwestia, o któej trzeba pamiętać to znacznie niższa zawartość tłuszczu niż w jajecznych odpowiednikach, czyli w faktycznym majonezie. Dzięki temu majonez bez jajek jest znacznie mniej kaloryczny i może być spożywany w dowolnych ilościach jako dodatek przez osoby, które są na diecie i muszą liczyć ilość spożywanych kalorii, by dostarczyć ich odpowiednią ilość.
Ostatnia rzecz, przez którą warto dać szansę majonezowi roślinnemu Cremajo to jego dostępność. Można go kupić bez większych problemów w większych sklepach spożywczych, takich jak hipermarkety, czy też supermarkety, a także w wielu sklepach internetowych.