Borówki to smaczne, małe owoce, które mają wiele wartości odżywczych. Są bogate w witaminy, przeciwutleniacze i mangan. W tym artykule przedstawiono korzyści zdrowotne płynące z jedzenia borówek. A jest ich bardzo wiele!
Spowolnienia procesy starzenia się
Czy wiesz, że badania wykazują, iż borówki spowalniają proces starzenia się? Przeciwutleniacze zawarte w owocach mogą zapobiegać atakom wolnych rodników na komórki mózgu i mięśni. Może to pomóc w zmniejszeniu szans na rozwój wielu chorób – takich jak Alzheimer, demencja i choroby Parkinsona w późniejszym okresie życia. Dodatkowo regularnie spożywana borówka amerykańska Duke może również obniżyć ryzyko zachorowania na raka i choroby serca.
Poprawia kondycję mózgu
Takie informacje opublikowano kilka lat temu w magazynie Natural Health. Napisano w nim, że „regularne spożywanie borówek poprawia sprawność mózgu”. Informacje te potwierdzili badacze na Uniwersytecie Michigan, gdzie przeprowadzono badanie, w którym naukowcy sprawdzali, czy spożywanie jednej filiżanki borówek dziennie ma jakikolwiek wpływ na funkcjonowanie mózgu.
Zobacz również: borówka amerykańska odmiany
Wyniki pokazały, że osoby, które jadły borówki, uzyskały lepsze wyniki w testach pamięciowych niż osoby, które ich nie jadły. Zawarte w owocach witaminy i minerały pozytywnie wpłynęły na poprawę pamięci werbalnej, w tym w zapamiętywaniu nazwisk oraz słów.
Wspomaga trawienie
Powszechnie wiadomo, że borówki zawierają zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny błonnik, który sprzyja regularnemu wypróżnianiu, nie czyniąc środowiska jelita grubego zbyt trudnym dla rozwijających się w nim dobroczynnych bakterii. Ale to dopiero początek korzyści płynących ze spożywania borówki.
Wraz z nagromadzeniem się toksyn w naszym organizmie wzrasta potrzeba detoksykacji, a borówki zawierają naturalne przeciwutleniacze, które pomagają organizmowi w tym właśnie procesie. Dodatkowo borówki są również bogate w witaminę C i flawonoidy, które wspomagają układ odpornościowy.